Bilforsikring til de store køretøjer på vejen

26. november 2020

Befinder du dig her på siden, er der en god chance for, at du er den glade indehaver af en af de lidt større køretøjer, der fra tid til anden befinder sig ude på de danske landeveje. Ligegyldigt om det er en lille lastbil, en kran eller bare en varevogn, er det dog fuldstændig afgørende, at du får den forsikret, ligesom du ville med en personbil. For det første er en ansvarsforsikring selvfølgelig lovpligtig for ethvert køretøj, hvis dæk rammer den danske asfalt.

Sådan et køretøj dog ofte også vigtig for din indkomst, og du ønsker ikke pludselig at skulle stå med alle udgifterne ved en ulykke samt en manglende indkomst. Slutteligt viser meget statistik også, at den slags store køretøjer, og nok i særlig grad lastbiler, er overrepræsenterede, når det kommer til uheld på vejene. Det kan skyldes alt lige fra noget så simpelt som køretøjets størrelse til blinde vinkler eller bare tid på vejene, men uafhængigt af årsagen, gør det bare en forsikring så meget desto vigtigere.

 

Derfor er en forsikring dyr men vigtig

Grunden til at flere i samme situation i bedste fald har en mangelfuld forsikring på køretøjet er dog, at den slags godt kan gå hen at blive dyrt. Priser på bilforsikring afhænger nemlig af ting såsom køretøjets pris, alder og risiko for uheld. Som nævnt længere oppe, står sådanne køretøjer ikke ligefrem godt i det, når det kommer til den slags. Der er dog ting, du kan skrue på, hvis du gerne vil have prisen ned. Det kunne for eksempel være dækningsgraden.

Nogle vælger for eksempel kun at bruge penge på den lovpligtige ansvarsforsikring, men så står man altså uden kaskoforsikring, hvormed risikoen for et altødelæggende uheld lurer. Den ærgerlige sandhed er nemlig, at der, når man mister varevogn, lastbil eller andet, ikke kun er en pris i form af køb af nyt køretøj. Det koster, som nævnt, i spildte arbejdstimer.

 

Skru ned for prisen

Heldigvis er der også positive aspekter ved at sidde i din situation, hvor en stor del af ens erhverv består i at sidde i førerhuset af forsikringsobjektet. Anciennitet, altså din erfaring, tæller nemlig ofte også med i prissætningen af en bilforsikring. Derfor kan det også være en god ide at få et par forskellige forsikringsselskaber i røret for at høre dem til deres prissætning af netop din, lidt specielle, situation. Nogle forsikringsselskaber har måske sågar specielle forsikringer til folk i netop din situation.

Noget af det vigtigste du kan gøre for prisen på din bilforsikring, lige meget hvilket køretøj du skal forsikre, er selvrisikoen. Hvis du selv er villig til at betale mere i tilfælde af et uheld, bliver forsikringen selvfølgelig billigere, og her afhænger dit valg mest af alt af et kendskab til dig selv og din risikovillighed.

Læs mere